Zupa krem z zielonego grochu

    Zupa krem z zielonego grochu

    2polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 466 osób

    Pyszny sposób na wykorzystanie resztek gotowanej czy pieczonej szynki (najlepiej z kością). Treściwa zupa-krem z zielonego grochu! Można ją urozmaicić dodając marchewkę albo jakieś inne warzywo. Wspaniała z tostami z masłem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 łyżeczka oleju roślinnego
    • 500 g suchego zielonego grochu
    • 500 g szynki z kością
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 2godz.5min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. W garnku na oleju podsmażyć cebulę. Dodać groch, szynkę i tyle wody, żeby przykryło wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż groch będzie rozgotowany na papkę, przez około 2 godziny. Od czasu do czasu sprawdzać czy nie należy dolać trochę wody.
    3. Kiedy zupa będzie już zielonym kremem, odstawić z ognia i poczekać, aż zgęstnieje. Przed podaniem można ponownie podgrzać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis