Sałatka ze świeżym szpinakiem i bekonem

    Sałatka ze świeżym szpinakiem i bekonem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 53 osoby

    Pyszna sałatka z lekkim sosem z oliwy i cytryny, z dodatkiem czosnku. Dzięki temu smaki głównych składników pozostają wyraziste! Wspaniała jako dodatek do dań lub lekki lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 jajka
    • 8 plasterków bekonu
    • 300 g świeżego szpinaku
    • 1 mała cebula, posiekana
    • Sos
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać.
    2. Na patelni na średnim ogniu podsmażyć bekon, aż będzie równomiernie rumiany. Odsączyć z tłuszczu, rozdrobnić i odłożyć na bok.
    3. W misce wymieszać szpinak z cebulą, pokrojonymi jajkami i bekonem.
    4. Sos:

    5. W miseczce wymieszać składniki na sos. Polać sałatkę i wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis