Quiche ze szpinakiem, fetą i pieczarkami

    Quiche ze szpinakiem, fetą i pieczarkami

    3polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 2066 osób

    Prosta i wyśmienita tarta na francuskim cieście, dobra na każdą porę dnia. Składniki są bardzo proste: mrożony szpinak, ser feta, żółty ser i pieczarki. Polecam na obiad lub kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 115 g masła
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 opakowanie (300 g) mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
    • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 170 g sera feta, pokruszonego
    • 220 g startego sera typu Cheddar
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
    • 4 jajka
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    2. Na patelni rozpuścić masło. Dodać czosnek i cebulę i smażyć przez około 7 minut. Dodać szpinak, pieczarki, fetę i pół szklanki sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem francuskim, a na nim rozprowadzić farsz.
    4. W misce wymieszać jajka z mlekiem. Doprawić solą i pieprzem i rozprowadzić tak, aby pokryły szpinakowy farsz.
    5. Piec przez 15 minut, a następnie posypać pozostałym serem żółtym i piec przez 35-40 minut. Odczekać 10 minut przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis