Makaronowa sałatka ze szpinakiem

    Makaronowa sałatka ze szpinakiem

    Zapisz do ulubionych
    2godz.25min.


    Zrobione przez 261 osób

    Pyszna i wartościowa sałatka bogata w żelazo. Dzieci naprawdę chętnie jedzą szpinak, pod warunkiem, że nie wiedzą, że to szpinak!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g makaronu kokardki
    • 300 g młodego szpinaku, opłukanego i pokrojonego
    • 50 g pokruszonego sera feta
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 400 g czarnych oliwek, odsączonych z zalewy i pokrojonych
    • 1 szklanka (235 ml) sosu włoskiego do sałatek
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 cytryna
    • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
    2. W misce wymieszać makaron ze szpinakiem, serem, cebulą i oliwkami.
    3. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z sosem włoskim, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać schłodzoną.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis