Pikantny dip z soczewicy

    Pikantny dip z soczewicy

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty i pyszny dip z kuchni indyjskiej! Gotujesz soczewicę i miksujesz na puree, doprawiasz proszkiem curry, kminkiem, pieprzem i gotowe! Wspaniale smakuje z chlebem naan albo pita!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 180 g czerwonej soczewicy
    • 1 cebula, posiekana
    • 2,5 szklanki (600 ml) wody
    • 2 łyżeczki przyprawy curry
    • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
    • 3/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Do garnka wlać wodę, dodać soczewicę i cebulę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, aż soczewica zmięknie. Przestudzić i zmiksować w blenderze.
    2. Na patelni uprażyć curry i ziarna kminu, aż uwolnią aromat. Dodać pieprz, olej i czosnek, smażyć przez 1 minutę.
    3. Przyprawy wymieszać z soczewicą i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis