Grillowane krewetki Scampi

    Grillowane krewetki Scampi

    7polubień
    46min.


    Zrobione przez 771 osób

    Krewetki marynowane przez 30 minut w soku z cytryny, czosnku i pietruszce, a następnie grillowane. Można ich użyć jako przekąski lub jako danie główne. Do tego przepisu pasują też przegrzebki. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
    • 60 ml (1/4 szkl.) soku z cytryny
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu do smaku
    • 1/4 łyżeczki rozgniecionej czerwonej papryki w płatkach, do smaku
    • 700 g średnich krewetek, obranych i odżyłowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 46min. 

    1. W dużej szklanej lub metalowej misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, natką pietruszki, czosnkiem i czarnym pieprzem. Można doprawić mielonym pieprzem. Dodać krewetki i lekko podrzucać miską by się dobrze pokryły marynatą. Marynować w lodówce przez 30 minut.
    2. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Nadziewać krewetki na patyczki do szaszłyków, wkłuwając patyczek przy ogonie i przy głowie. Usunąć pozostałą marynatę.
    3. Lekko posmarować olejem ruszt. Grilować z każdej strony po 2 do 3 minut, lub do momentu kiedy będą nieprzezroczyste.

    Zobacz jak to zrobić!

    VIDEO!
    VIDEO!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    7

    proste, przyjemne i smaczne - dodałem papryczkę peperoni, no i pasują tu sosy, warto zrobić... - 04 paź 2012

    julia444j
    autor:
    2

    moi goście zlizywali po nich talerze - 01 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis