Warstwowa zapiekanka z wołowiną

    Warstwowa zapiekanka z wołowiną

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 426 osób

    Proste i smaczne danie. Zapiekanka z warstwą makaronu z parmezanem, przekładanego serkiem wiejskim i sosem pomidorowo-mięsnym. Przypieczony wierzch z mozzarelli jest dopełnieniem uczty!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g makaronu spaghetti
    • 2 łyżki masła
    • 1/3 szklanki (25 g) startego parmezanu
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 1/2 szklanki (80 g) cebuli, posiekanej
    • 1/4 szklanki (35 g) zielonej papryki, drobno pokrojonej
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 1 puszka (400 g) pomidorów w kawałkach
    • 1 puszka (170 g) koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka cukru kryształu
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 szklanka (210 g) serka wiejskiego
    • 1/2 szklanki (60 g) startej mozzarelli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Makaron ugotować i odcedzić. Dodać masło, parmezan i jajka i wymieszać kiedy makaron jest jeszcze gorący. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    3. Na patelni podsmażyć mięso z cebulą, papryką i czosnkiem. Odlać tłuszcz i dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, cukier i oregano. Dobrze wymieszać i podgrzać.
    4. Na warstwie makaronu rozsmarować serek wiejski. Na wierzch wyłożyć mieszaninę z wołowiną.
    5. Piec przez 20 minut. Wierzch posypać mozzarellą i piec jeszcze przez 5 minut, aż ser się roztopi.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis