Souvlaki wieprzowe z papryką

    Souvlaki wieprzowe z papryką

    3polubienia
    3godz.45min.


    Zrobione przez 935 osób

    Souvlaki (czyt. suwlaki) to greckie szaszłyki z kawałków wieprzowiny przygotowywanych w cytynowo-oliwnej marynacie, a następnie grillowanych. Wspaniale smakują z ryżem, sałatką grecką lub chlebem pita.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 cytryna
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 1/4 szklanki (60 ml) sosu sojowego
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 2 kg polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 2-3 cm kostkę
    • 2 średnie cebule, pokrojone w 2-3 cm kostkę
    • 2 zielone papryki, pokrojone w 2-3 cm kostkę
    • 12 szpikulców na szaszłyki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Z cytryny wycisnąć sok. W szklanej misce wymieszać sok cytrynowy z oliwą, sosem sojowym, oregano i czosnkiem. Dodać polędwicę, cebulę i paprykę i wymieszać, aby składniki dobrze pokryły się marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
    2. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Na szpikulce nadziewać kawałki mięsa na przemian z papryką i cebulą.
    3. Lekko natłuścić ruszt, ułożyć szaszłyki i grillować przez 10-15 minut, często przekładając z jednej na drugą stronę aby upiekły się równomiernie.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis