Greckie ciasteczka maślane

    Greckie ciasteczka maślane

    9polubień
    20min.


    Zrobione przez 187 osób

    Kiedy byłem mały, mieszkałem obok greckiej rodziny, która piekła te ciasteczka przez cały rok i rozdawała je w puszkach swoim sąsiadom w okresie Bożego Narodzenia.

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 1 jajko
    • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 280 g (2 i 1/4 szkl.) mąki pszennej
    • 60 g (1/2 szkl.) cukru pudru, do obtaczania ciastek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia ciastek.
    2. W średniej misce zmiksować masło z cukrem i jajkiem na gładką masę. Dodać aromaty waniliowy i migdałowy, wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać, aby powstało ciasto. Może pod koniec trzeba będzie zagnieść ciasto ręcznie. Nabierać po około 1 łyżeczkę ciasta na raz i formować kulki, wałeczki, lub kształty litery S. Kłaść ciastka na przygotowaną blachę w odległości 3-4 cm od siebie.
    3. Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku, lub do czasu aż będą lekko rumiane i sztywne. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis