Naleśniki z mąki gryczanej na zakwasie

    Naleśniki z mąki gryczanej na zakwasie

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 25 osób

    Pyszne naleśniki z mąki gryczanej w stylu amerykańskim. Uwielbiam je polane syropem jagodowym i masłem. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 szklanki (500 ml) zakwasu chlebowego (zaczynu)
    • 2 jajka
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 szklanka (230 g) mąki gryczanej
    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Zaczyn zmiksować z jajkami, olejem, cukrem i wanilią. Stopniowo dodawać mąkę gryczaną i pszenną, sól, sodę i imbir. Wymieszać, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być rzadkie ale nie wodniste. Dodać trochę mąki, jesli ciasto jest za rzadkie albo wody, jeśli jest za gęste.
    2. Mocno rozgrzać patelnię i lekko natłuścić. Chochelką nalewać ciasto, równomiernie rozprowadzać i smażyć przez 3-4 minuty, aż powierzchnia naleśnika będzie pokryta bąbelkami. Odwrócić i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Podawać gorące.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis