Ciasteczka cukrowe z lukrem

    Ciasteczka cukrowe z lukrem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.32min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Najlepszy przepis na ciasteczka jaki kiedykolwiek miałam. Ciasto szybko się zarabia i jest elastyczne. A ciasteczka wychodzą pysznie mięciutkie!

    Składniki
    ilość sztuk: 60 ciasteczek

    • 1,5 szklanki (300 g) cukru kryształu
    • 225 g masła
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 jajka
    • 1 szklanka (230 ml) kwaśnej śmietany
    • 5 szklanek (625 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • Lukier
    • 225 g serka śmietankowego
    • 2 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 4 szklanki (480 g) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.32min. 

    1. Masło utrzeć z cukrem. Dodać wanilię i jajka, cały czas ucierając. Dodać śmietanę i wymieszać.
    2. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i sodą. Stopniowo dodawać do masy jajeczno-maślanej.
    3. Ciasto przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    5. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Piec przez 10-12 minut.
    6. Lukier:

    7. Serek śmietankowy zmiksować z mlekiem na gładką masę. Dodać wanilię, sól i cukier puder. Miksować, aż składniki się połączą. Można dodać barwniki spożywcze aby lukier był kolorowy i lukrować ciasteczka.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis