Babka na kwaśnej śmietanie

Ten przepis dostałam od mojej pra-cioci ponad 40 lat temu. Ta babka jest dużo lepsza od tradycyjnej. Część masła jest zastąpiona kwaśną śmietaną i dzięki temu ciasto jest pysznie wilgotne!

Will Barber

Składniki

ilość porcji: 10 

  • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
  • 1,5 szklanki (300 g) cukru kryształu
  • 115 g masła
  • 1/2 szklanki (110 g) kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 1 szczypta sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremkę o wymiarach 20x10 cm.
  2. W misce masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać śmietanę i jajka, cały czas ucierając.
  3. Dodać mąkę z sodą i wymieszać. Przełożyć do foremki.
  4. Piec przez 1 godzinę, do momentu, aż wykałaczka wetknięta w środek będzie czysta.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie