Zapiekanka z makaronem w kwaśnej śmietanie

    (108)

    Prosta i smaczna potrawa z makaronem i mieloną wołowiną, zapiekana w pomidorowym sosie z dodatkiem kwaśnej śmietany i serka wiejskiego. Danie w pełni satysfakcjonujące!


    Zrobione przez 102 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g makaronu wstążki
    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
    • 1 szklanka (235 ml) sosu pomidorowego
    • 1 szklanka (220 g) serka wiejskiego
    • 1 szklanka (225 g) kwaśnej śmietany
    • 1 szklanka (100 g) posiekanej zielonej cebulki
    • 1 szklanka (140 g) startego sera typu Cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    3. Mięso zrumienić na maśle, dodać sól, pieprz, sól czosnkową i sos pomidorowy. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
    4. Serek wiejski rozmieszać na krem, dodać śmietanę, cebulkę i sos mięsny, i wymieszać całość z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem.
    5. Piec bez przykrycia przez 20-25 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (108)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)