Zupa warzywna do kuskusu

    Zupa warzywna do kuskusu

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 8 osób

    Aromatyczna wegetariańska zupa z warzywami i ciecierzycą. Smakuje wspaniale podawana z kuskusem. Ilość jajek należy dostosować według uznania jedzących!

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 zielona papryka
    • 1 pomidor
    • 1 cebula
    • 1 duża marchewka
    • 1 ziemniak
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki sosu chili
    • 2 litry wody
    • 1 puszka (430 g) ciecierzycy, odcedzonej
    • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 1 kostka bulionu warzywnego
    • 2 jajka
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Wszystkie warzywa pokroić w średnią kostkę.
    2. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa. Dodać sól, pieprz i sos chili i smażyć przez 2-3 minuty.
    3. Dodać wodę, ciecierzycę, kolendrę, kurkumę i kostkę rosołową. Zagotować. Jajka dobrze umyć i dodać do gotującej się zupy. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
    4. Wyjąć jajka, obrać, pokroić na plasterki i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 minut. Podawać na ugotowanym kuskusie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis