Rosyjska zupa Solianka

    Rosyjska zupa Solianka

    3polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 38 osób

    Smaczna i bardzo treściwa tradycyjna rosyjska zupa z dodatkiem grzybów leśnych i 3 rodzajów mięsa gotowanych w aromatycznym bulionie wołowym. Zupa ta jest często podawana z kieliszkiem wódki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 60 g suszonych grzybów
    • 3/4 szklanki (180 ml) wody
    • 115 g niesolonego masła
    • 3 cebule, posiekane
    • 200 g cielęciny, ugotowanej i pokrojonej w kostkę
    • 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
    • 100 g kiełbasy, pokrojonej na 1 cm plasterki
    • 2 litry bulionu wołowego
    • 3 liście laurowe
    • 10 ziaren czarnego pieprzu
    • 2 ogórki konserwowe
    • 2 łyżki kaparów
    • 12 grzybków marynowanych
    • 2 puszki (po 400 g) całych pomidorów bez skórki (np. pelati)
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 12 oliwek kalamata
    • 1/3 szklanki (10 g) posiekanego świeżego koperku
    • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
    • 3 ząbki czosnku, posiekanego
    • 1/4 szklanki (60 ml) soku z ogórków kiszonych
    • 1 łyżeczka węgierskiej słodkiej papryki w proszku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Grzyby namoczyć w 3/4 szklanki wody i odstawić na 20-30 minut.
    2. W garnku roztopić połowę masła i zeszklić cebulę. Dodać cielęcinę, szynkę, kiełbasę oraz namoczone grzyby i podsmażyć. Dodać bulion i wodę z namoczonych grzybów i doprowadzić do wrzenia. Liście laurowe i ziarna pieprzu zawiązać w etaminę i wrzucić do zupy. Dodać ogórki konserwowe, kapary i grzybki marynowane, zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut.
    3. Na patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać pomidory i koncentrat pomidorowy i gotować przez parę minut. Następnie dodać mąkę, wymieszać i gotować przez kolejne kilka minut. Dodać garnuszek zupy i dobrze wymieszać, a następnie wlać zawartość patelni do zupy.
    4. Dodać oliwki, koperek, majeranek, czosnek, sok z ogórków i paprykę. Doprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
    5. Zupę zestawić z ognia, wyjąć przyprawy w etaminie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

    sposób podawania

    Zupę podawać udekorowaną łyżką kwaśnej śmietany i plasterkiem cytryny.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    4

    Mała uwaga- Rosjanie do tej zupy podają nie kieliszek, ale szklankę wódki. - 14 lis 2014

    Amieszka
    autor:
    2

    - - 13 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis