Sałatka z kapusty pekińskiej i groszku

    Sałatka z kapusty pekińskiej i groszku

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 29 osób

    Uwielbiam tę sałatkę! Doskonała na gorący letni wieczór. Chrupiąca, lekka i odświeżająca, może być wspaniałym dodatkiem do grillowanych mięs.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g groszku cukrowego w strąkach
    • 1 główka kapusty pekińskiej, poszatkowanej
    • 2 marchewki, utarte
    • 1 zielona papryka, pokrojona na cienkie paseczki
    • 3 zielone cebulki, posiekane
    • Sos
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Groszek zblanszować w gotującej się wodzie przez 15 sekund. Odcedzić i przełożyć do miski z zimną wodą. Odcedzić i pokroić na cienkie plasterki.
    2. W misce wymieszać groszek z kapustą, marchewką, papryką i zieloną cebulką.
    3. Sos:

    4. Składniki na sos wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką i schłodzić przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis