Zupa krem z wędzoną kiełbasą

    Zupa krem z wędzoną kiełbasą

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 67 osób

    Prosty i smaczny przepis. Kawałki serka topionego rozpuszczają się w bulionie drobiowym, tworząc gęstą, zawiesistą zupę. Wędzona kiełbasa sprawia, że zupa jest wyjątkowo aromatyczna.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 cebula, posiekana
    • 60 g margaryny lub masła
    • 3,5 szklanki (850 ml) bulionu drobiowego
    • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 500 g wędzonej kiełbasy
    • 500 g serka topionego, pokrojonego w kostkę
    • 2 puszki (po 340 ml) mleka skondensowanego
    • pieprz do smaku
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Na patelni cebulę podsmażyć na maśle lub margarynie.
    2. Dodać bulion drobiowy i ziemniaki. Kiełbasę pokroić na kawałki i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
    3. Ziemniaki delikatnie rozdrobnić na mniejsze kawałki, ale nie całkowicie na papkę.
    4. Dodać kostki sera i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać mleko i wymieszać. Doprawić pieprzem. Zupa powinna być gęsta, ale jeśli jeśli nadal nie jest, to można ją zagęścić mieszaniną mąki kukurydzianej z wodą. Dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej gęstości.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis