Grecki placek miodowy

    Grecki placek miodowy

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 104 osoby

    Bardzo wilgotny placek, często podawany w Grecji na festiwalach żywności. Można użyć mniej syropu, jeśli ktoś woli mniej wilgotne ciasto.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
    • 170 g masła
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 3 jajka
    • 60 ml mleka
    • 115 g posiekanych orzechów włoskich
    • Syrop miodowy
    • 200 g cukru
    • 235 ml miodu
    • 180 ml wody
    • 1 łyżeczka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką kwadratową blachę o wymiarach 23x23 cm. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i skórką pomarańczową. Odstawić.
    2. W dużej misce zmiksować masło z 3/4 szklanki cukru na lekką i puszystą masę. Mieszając, dodać jaja, po jednym na raz. Dodawać na przemian mieszaninę z mąką i mleko, mieszając, aż wszystko się połączy. Dodać orzechy, wymieszać.
    3. Wlać ciasto do przygotowanej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Pozostawić na 15 minut by placek ostygł, a następnie pokroić w romby. Polać syropem miodowym.
    4. Syrop miodowy: w rondelku wymieszać miód z wodą i 1 szklanką cukru. Doprowadzić do łagodnego wrzenia i gotować przez 5 minut. Dodać sok z cytryny, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis