Wędzone warzywa z grilla

    Wędzone warzywa z grilla

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 7 osób

    Jeśli posiadasz swoją wędzarnię, koniecznie wypróbuj ten przepis! Aromatyczne warzywa, najpierw podwędzone a następnie grillowane. Wspaniały dodatek do mięs, albo na kanapkę. Sekret polega na pokrojeniu warzyw na jednakowe kawałki oraz częstym polewaniu sosem, aby nie wyschły na grillu!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 bakłażan, pokrojony na 1 cm plastry
    • 2 czerwone papryki, przekrojone na pół i oczyszczone z nasion
    • 2 żółte papryki, przekrojone na pół i oczyszczone z nasion
    • 2 cukinie, pokrojone na plasterki
    • 2 duże cebule, pokrojone na około 1 cm plasterki
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 1 szklanka (235 ml) sosu teriyaki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Pokrojone warzywa posmarować olejem.
    2. Przygotować wędzarnię według instrukcji producenta. Warzywa ułożyć pojedynczą warstwą na kratce. Wędzić przez 30 minut.
    3. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
    4. Ruszt posmarować olejem. Ułożyć warzywa, papryki po bokach. Grillować przez 10-15 minut, w międzyczasie odwracając raz i często smarując sosem teriyaki. Warzywa będą miękkie o różnym czasie, dlatego należy sprawdzać i odkładać na talerz te, które już są gotowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis