Skwierczące szaszłyki z kurczaka

    Skwierczące szaszłyki z kurczaka

    Zapisz do ulubionych
    4godz.50min.


    Zrobione przez 93 osoby

    Pyszne szaszłyki z kurczaka. Marynowane w sosie sojowym, brązowym cukrze i maśle orzechowym zyskują niepowtarzalny smak. Jeśli sezon na grillowanie jeszcze odległy, szaszłyki można przyrządzić w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka (260 g) masła orzechowego
    • 1/3 szklanki (15 g) posiekanej świeżej kolendry
    • 3/4 szklanki (180 ml) salsy
    • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
    • 1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
    • 1 łyżka soli
    • 1/4 szklanki (60 ml) soku
    • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 3 łyżki czosnku, rozgniecionego
    • 1 pęczek zielonej cebulki, posiekanej
    • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka, pokrojone na kawałki
    • 2 zielone papryki, pokrojone w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

    1. W misce wymieszać masło orzechowe z kolendrą, salsą, cukrem i sosem sojowym. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek i cebulkę i dobrze wymieszać. Dodać pokrojonego kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
    2. Kiedy kurczak się marynuje, namoczyć w wodzie bambusowe szpikulce do szaszłyków przez co najmniej 1 godzinę, aby się później nie zapaliły na grillu.
    3. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
    4. Kawałki kurczaka nadziewać na szpikulce na przemian z kawałkami papryki.
    5. Szaszłyki grillować nad węglem drzewnym przez 4-6 minut, w międzyczasie raz obracając.

    rada

    Szaszłyki z kurczaka można również przygotować w piekarniku na funkcji grill.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis