Podstawowy sos pieczeniowy do kurczaka

Czasami najprostsze jest najlepsze! Zazwyczaj gotuję "na czuja" a ten sos zawsze wychodzi smaczny. Po upieczeniu kurczaka należy przełożyć go na półmisek i zrobić sos. Smacznego!

John

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (235 ml) wody (lub więcej)
  • 1 cały upieczony kurczak (około 1 kg), zachowany tłuszcz z pieczenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. Wodę wymieszać z mąką za pomocą trzepaczki, aż mieszanina zrobi się gęsta.
  2. Do brytfanki, w której piekł się kurczak, dodać mieszankę wody z mąką i wymieszać z pozostałym po kurczaku tłuszczem. Postawić na wolnym ogniu i cały czas mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Wszystko o kurczaku

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie