Podstawowy sos pieczeniowy do kurczaka

    (123)
    15 min

    Czasami najprostsze jest najlepsze! Zazwyczaj gotuję "na czuja" a ten sos zawsze wychodzi smaczny. Po upieczeniu kurczaka należy przełożyć go na półmisek i zrobić sos. Smacznego!


    Zrobione przez 127 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (235 ml) wody (lub więcej)
    • 1 cały upieczony kurczak (około 1 kg), zachowany tłuszcz z pieczenia
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wodę wymieszać z mąką za pomocą trzepaczki, aż mieszanina zrobi się gęsta.
    2. Do brytfanki, w której piekł się kurczak, dodać mieszankę wody z mąką i wymieszać z pozostałym po kurczaku tłuszczem. Postawić na wolnym ogniu i cały czas mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (123)

    Komentarze po polsku (1)

    WiolettaWachelka
    0

    Super sos, ja doprawilam sosem sojowym i sosem worcester.  -  28 sie 2015

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis