Keks Simnel

    Keks Simnel

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tradycyjny keks na Wielkanoc, pełen suszonych owoców. Nazwa pochodzi od imion rodzeństwa Simona i Nelly, którzy piekli ten świąteczny przysmak.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 170 g masła
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 szklanki (290 g) złotych rodzynek
    • 1/4 szklanki (40 g) ciemnych rodzynek, posiekanych
    • 1/2 szklanki (120 g) mieszanki owoców kandyzowanych, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Natłuścić formę z kominkiem o średnicy 23 cm.
    2. Mąkę przesiać razem z proszkiem i solą.
    3. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać wanilię i mąkę, wymieszać. Na końcu dodać rodzynki i suszone owoce. Ciasto przełożyć do foremki.
    4. Piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis