Grecki placek cytrynowy

    Grecki placek cytrynowy

    6polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 193 osoby

    To wspaniały, lekki placek. Nie zapomnij dodać skórki z cytryny, w niej jest magia placka cytrynowego...

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 430 g (3 szklanki) mąki tortowej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 6 jajek
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 235 ml (1 szklanka) jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem formę do babki o średnicy 25 cm.
    2. Wymieszać przesianą mąkę z sodą i solą. Odstawić.
    3. Oddzielić żółtka od białek. W dużej misce ubić białka na miękką pianę. Stopniowo dodawać 1/2 szklanki cukru i kontynuować ubijanie, aż powstanie sztywna piana. Odstawić.
    4. Utrzeć masło lub margarynę z 1,5 szklanki cukru, żółtkami, skórką z cytryny i sokiem z cytryny, aż masa będzie puszysta. Dodawać mieszaninę mąki na przemian z jogurtem. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, a następnie wlać ciasto do przygotowanej formy.
    5. Piec w temperaturze 175°C przez 50 do 60 minut. Odstawić do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie odwrócić na podstawce, aby ciasto całkowicie ostygło. Porcja na 12 osób.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AgniechaPlewaE
    0

    Dla mnie za malo cytrynowy. Ale przepis bardzo dobry! :-) polecam - 16 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis