Spaghetti po sycylijsku

    Spaghetti po sycylijsku

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 118 osób

    Jeśli lubisz anchois i makaron to danie jest dla Ciebie! Bajecznie proste w przygotowaniu, szybkie i bardzo smakowite. Można je podawać w stylu włoskim, czyli z chrupiącym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g spaghetti
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku, posiekanego
    • 1 puszka (45 g) filetów anchois, posiekanych
    • 1 szklanka (120 g) bułki tartej
    • 1 szklanka (60 g) posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 4 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron i gotować przez 8-10 minut, powinien być al dente. Odcedzić.
    2. W międzyczasie, na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek z anchois, cały czas mieszając, przez około 2 minuty.
    3. Dodać bułkę tartą i zdjąć patelnię z ognia. Dodać pietruszkę i pieprz i wymieszać.
    4. Sos wymieszać z makaronem, posypać serem i od razu podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis