Sycylijski sernki z ricotty

    Sycylijski sernki z ricotty

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 157 osób

    Pyszny i delikatny, wprost rozpływający się w ustach sernik. Podobny do sernika nowojorskiego, ale zdecydownie lżejszy! Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 900 g sera ricotta
    • 2/3 szklanki (135 g) cukru kryształu
    • 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej
    • 6 jajek
    • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1/8 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. W dużej misce rozmieszać ser na gładką masę gumową szpatułką. Dodawać cukier i mąkę cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Nadal mieszając, stopniowo dodawać jajka, po jednym na raz. Dodać wanilię, cynamon, skórkę pomarańczową i sól. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
    3. Piec na środkowej półce piekarnika przez 75-90 minut, na jasnozłoty kolor. Środek sernika powinien być twardy, a wykałaczka wetknięta w środek powinna wyjść sucha. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. Sernik troszkę opadnie.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis