Makaron linguine Alfredo

    Makaron linguine Alfredo

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 390 osób

    Proste, ale wykwintne danie! Błyskawiczne w przygotowaniu, a robi spore wrażenie na gościach. Aromatyczne krewetki w śmietanowym sosie podane z makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g makaronu linguine (lub spaghetti)
    • 55 g masła, roztopionego
    • 4 łyżki cebuli, pokrojonej w kostkę
    • 4 łyżeczki czosnku, posiekanego
    • 40 małych krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 1 szklanka (235 ml) kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 6 łyżek startego parmezanu
    • 4 gałązki świeżej natki pietruszki
    • 4 plasterki cytryny, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
    2. W międzyczasie na patelni roztopić masło. Na średnim ogniu podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać krewetki, podsmażyć na dużym ogniu przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodać śmietanę i gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje.
    3. Makaron wyłożyć na półmisek, polać sosem, posypać pieprzem i parmezanem. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis