Makaron linguine z krewetkami

    Makaron linguine z krewetkami

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 262 osoby

    Szybkie i proste danie! Hit zarówno na przyjęciach, jak i rodzinnym obiedzie. Z powodzeniem krewetki można zastąpić kurczakiem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g ugotowanych krewetek
    • 6 łyżek (85 g) masła
    • 1 łyżka wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 szklanka (235 ml) śmietany tortowej 36 %
    • 1/2 szklanki (30 g) posiekanej natki pietruszki
    • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 3/4 szklanki (60 g) startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku
    • 500 g makaronu linguini (lub spaghetti)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
    2. W międzyczasie na patelni roztopić masło. Dodać czosnek i podsmażyć. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać krewetki, pietruszkę, bazylię i tymianek. Gotować do momentu, aż krewetki będą wystarczająco podgrzane. Nie przegotować, bo krewetki będą gumowe! Sos zestawić z ognia.
    3. Sos wymieszać z makaronem. Posypać serem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać od razu!

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis