Cebulowy gulasz z krewetkami

    Cebulowy gulasz z krewetkami

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 15 osób

    Cebula... dużo cebuli - to podstawa tego dania! Czerwony pomidorowy sos i różowe krewetki cieszą zarówno oko jak i podniebienie. Najlepiej smakuje z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
    • 4 cebule, posiekane
    • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 500 g średnich krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1/3 szklanki (80 ml) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.25min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażyć, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
    2. Dodać krewetki i smażyć do momentu, aż będą różowe i zaczną się zwijać.
    3. Dodać kurkumę, sól i pieprz, wymieszać. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wodę, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 1 godzinę. Jeśli potrzeba, dodać odrobinę wody, żeby gulasz nie przywierał do dna.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis