Makaron z krewetkami i pieczarkami w ziołowym sosie

    Makaron z krewetkami i pieczarkami w ziołowym sosie

    21polubień
    30min.


    Zrobione przez 938 osób

    Ten przepis to dar nieba! Prosty i wyśmienity! Krewetki i pieczarki można z powodzeniem zastąpić innym mięsem lub warzywami. Zawsze się sprawdza!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu linguini (lub spaghetti)
    • 2 łyżki masła
    • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 115 g masła
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 85 g serka śmietankowego
    • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 3/4 łyżeczki suszonej bazylii
    • 2/3 szklanki (160 ml) wrzącej wody
    • 250 g ugotowanych krewetek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron i gotować przez około 7 minut. Odcedzić.
    2. W międzyczasie na patelni roztopić 2 łyżki masła na średnim ogniu. Dodać pieczarki, podsmażać przez parę minut i przełożyć na talerz.
    3. Na patelnię dodać masło i kiedy się stopi, dodać czosnek. Dodać serek i cały czas mieszać, aż się całkiem roztopi. Dodać bazylię i pietruszkę. Gotować przez 5 minut. Dolać wrzątek i, cały czas mieszając, gotować aż powstanie jednolity sos. Dodać krewetki i pieczarki, gotować przez kilka minut.
    4. Sos wymieszać z makaronem i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    alaola
    autor:
    8

    Bardzo kremowy i zawiesisty sos! Troszkę go zmodyfikowałam, dodając pół kieliszka białego wina, które zawsze pasuje do krewetek i odrobinę soku z cytryny. Godne polecenia! - 03 kwi 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis