Świąteczne ciasteczka shortbread

    Świąteczne ciasteczka shortbread

    12polubień
    37min.


    Zrobione przez 150 osób

    Robię te ciasteczka w hurtowych ilościach na Boże Narodzenie. Dzieci chętnie asystują przy ich wycinaniu. Proste, szybkie i smakowite!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g masła
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 2 szklanki (250 g) przesianej mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 37min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Jeśli ciasto nie jest dostatecznie zwarte, aby je rozwałkować, należy dodać więcej mąki.
    3. Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm i wyciąć dowolne kształty ciasteczek. Układać na nienatłuszczonej blaszce w odległości 2-3 cm jedno od drugiego.
    4. Piec przez 12-15 minut, aż krawędzie będą rumiane. Po upieczeniu ciasteczka zostawić na parę minut na blaszce, aż przestygną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    17

    Pyszny i łatwy w zrobieniu kocham te ciastka - 16 gru 2012

    autor:
    2

    Jak dla mnie ciasteczka są zbyt słodkie i zbyt kruche - nie polecam dla dzieci, sama też poszukam innego przepisu. Dodam, że składniki odważyłam dokładnie na wadze kuchennej - a ciasto nie dało się dobrze wałkować, łatwiej było je rozgnieść ręką (schłodzenie również nic nie dało). - 30 sty 2013

    KasiaKotfasińska
    0

    Super przepis. Robie go dużo razy i zawsze zwycięża z innymi przepisami. - 30 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis