Szkockie ciasteczka shortbread z mąką ryżową

    Szkockie ciasteczka shortbread z mąką ryżową

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Proste i smaczne ciasteczka. Dzięki dodatkowi mąki ryżowej mają troszkę inny smak niż tradycyjne ciasteczka typu shortbread.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 455 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3,5 szklanki (440 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (160 g) białej mąki ryżowej
    • 2 łyżki cukru kryształu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę i mąkę ryżową. Kiedy ciasto będzie gęstnieć, przełożyć je na obsypaną mąką stolnicę i ugniatać, aż będzie jednolite i gładkie.
    3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę. Ponacinać powierzchnię w prostokąty. Posypać cukrem. Piec 30-35 minut na złoty kolor. Po upieczeniu pociąć ciasto na kawałki wzdłuż zaznaczonych linii.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis