Makaron z grzybami shitake

    Makaron z grzybami shitake

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 131 osób

    Pyszne i proste danie. Świeże grzyby shitake podsmażone z cebulką i czosnkiem, zatopione w śmietanowym sosie z dodatkiem białego wina. Rewelacja!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g makaronu nitki
    • 200 g świeżych grzybów shitake pokrojonych w plasterki
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 1/4 szklanki (60 ml) białego wina
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/4 szklanki (60 ml) bulionu drobiowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) śmietany 36 %
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki startego parmezanu
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać grzyby. Dolać bulion i wino, gotować, aż sos zredukuje się o połowę. Dodać śmietanę i gotować do uzyskania pożądanej gęstości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    2. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odsączyć.
    3. Makaron wymieszać z sosem. Danie podawać na lekko podgrzanych talerzach, posypane parmezanem i natką pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis