Grecka zupa z kurczakiem i z cytryną

    Grecka zupa z kurczakiem i z cytryną

    6polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 408 osób

    Ta zupa jest idealnym wstępem do pełnego greckiego posiłku, można też zjeść jej dużą miskę i potraktować to jako cały posiłek. Podawać ze świeżymi chlebkami pita, a goście na pewno będą zadowoleni!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 2 l bulionu drobiowego
    • 120 ml (1/2 szkl.) świeżego soku z cytryny
    • 60 g startej marchwi
    • 80 g drobno posiekanej cebuli
    • 60 g drobno pokrojonego selera naciowego
    • 6 łyżek bulionu drobiowego w proszku
    • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    • 60 g margaryny
    • 30 g (1/4 szkl.) mąki pszennej
    • 160 g ugotowanego białego ryżu
    • 140 g gotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę
    • 16 plasterków cytryny
    • 8 żółtek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Do dużego garnka wlać bulion z kurczaka, dodać sok z cytryny, marchew, cebulę, seler, bulion w proszku i biały pieprz. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut.
    2. Wymieszać masło z mąką, a następnie stopniowo dodawać do zupy. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut, często mieszając.
    3. W tym czasie ubić żółtka aż będą miały jasny kolor. Stopniowo dodawać po trochu gorącej zupy do żółtek, cały czas mieszając. Wlać mieszaninę z żółtkami do zupy i podgrzać. Dodać ryż i kurczaka. Nalewać gorącą zupę do miseczek i udekorować plasterkami cytryny.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    EwaSinadinou
    autor:
    1

    Grecka zupa cytrynowo-jajeczna jest przepyszna! Jednak gotuje się ją zupełnie inaczej ... Nie ma w niej mąki, plasterków cytryny, kostki rosołowej ani margaryny, cebuli, selera. Jeśli jajka połączymy z gorącym bulionem to się zetną. Kremowa konsystencja tego wspaniałego dania nie pochodzi od dodanej mąki. Również ryżu nie gotuje się osobno lecz w zupie. Awgolemono to nic innego jak rosół, w którym gotuje się ryż po wyjęciu gotowego mięsa. Gdy ryż jest już miękki, należy odlać nadmiar rosołu i zdjąć garnek z ognia! Następnie ubite jajka (żółtka i białka osobno) łączy się z sokiem z cytryny, dolewa się pomału ze 2 chochle rosołu ciągle ubijając. Potem tą masę jajeczno-cytrynową wlewa się powoli do rosołu z ryżem mieszając całość delikatnie. I nic już nie gotujemy! Powstaje kremowa cudowna gęsta zupa. Mięso z rosołu podaje się osobno na półmisku. Pozdrawiam z Korfu - 23 mar 2016

    autor:
    0

    10 lat mieszkalam w Grecji ale o takim przepisie nie slyszalam..Ewo dziekuje za Twoj przepis uwielbiam te zupe a poprostu zapomnialam przepisu przepraszam za pisownie ale nie mam polskich znakow - 30 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis