Zapiekanka po irlandzku czyli shepherd's pie

    Zapiekanka po irlandzku czyli shepherd's pie

    5polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 67 osób

    Przepis mojej mamy na ten tradycyjny irlandzki specjał. Aromatyczna zapiekanka z ziemniakami i wołowiną, z dodatkiem ziół. Wspaniała na zimowe dni!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 łyżki masła
    • 1/4 szklanki (60 ml) mleka
    • 3 cebule
    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 paczka (300 g) mrożonego groszku
    • 1 paczka (300 g) mrożonej kukurydzy
    • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 szczypta suszonej szałwii
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ziemniaki ugotować. Utłuc z mlekiem i masłem na puree. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
    2. Cebulę podsmażyć z czerwoną papryką. Dodać wołowinę i szałwię, smażyć do zrumienienia.
    3. Mrożone warzywa obgotować przez 5 minut. Odsączyć.
    4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, następnie 1/2 groszku i kukurydzy, mielone mięso, pozostałą połowę warzyw i ponownie warstwę ziemniaków.
    5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Na wierzch zapiekanki położyć wiórki masła, oprószyć gałką, papryką, solą i pieprzem. Piec przez 40-50 minut na złoty kolor.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis