Sezamowe stir fry z kurczakiem

    Sezamowe stir fry z kurczakiem

    1polubienie
    4godz.30min.


    Zrobione przez 72 osoby

    Prawdziwa uczta! Aromatyczne piersi z kurczaka, marynowane w winie ryżowym, sosie sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku, a następnie smażone na oleju sezamowym. Danie, które krzyczy do Twoich kubków smakowych "Sezamie! Otwórz się!"

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
    • 2 łyżki wina ryżowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 kropla sosu chili
    • 1 łyżka startego świeżego imbiru
    • 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 500 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
    • 2 łyżki ziaren sezamu
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 100 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
    • 1 zielona papryka pokrojona w plasterki
    • 4 zielone cebulki pokrojone ukośnie w 1 cm plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. Marynata: w misce wymieszać skrobię kukurydzianą z winem. Dodać sok z cytryny, sos sojowy, chili, imbir i czosnek. Wymieszać i dodać kawałki kurczaka. Szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
    2. Na suchej dużej patelni (może być wok) uprażyć ziarna sezamu, potrząsając patelnią, żeby się nie przypaliły. Odstawić.
    3. Na patelnię wlać olej sezamowy oraz roślinny i powoli rozgrzać. Kawałki kurczaka odcedzić z marynaty (marynatę zachować). Smażyć po kilka kawałków na raz, aż będą rumiane. Po usmażeniu odkładać na bok.
    4. Na patelnię dodać pieczarki i paprykę, i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać cebulkę i smażyć przez kolejną minutę. Następnie dodać kurczaka, marynatę i - cały czas mieszając - smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, do momentu, aż wszystkie składniki bedą równomiernie pokryte marynatą. Przed podaniem posypać uprażonym sezamem.

    zamiennik

    Wino ryżowe można zastąpić sherry, a skrobię kukurydzianą można zamienić mąką ziemniaczaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis