Ciasto z kurkumą - Sfoof

    Ciasto z kurkumą - Sfoof

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 18 osób

    Libański deser z dodatkiem kurkumy i orzeszków piniowych. Egzotyczny i aromatyczny. Niezbyt słodki, doskonały z filiżanką kawy. Sahteyn! Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1,5 szklanki (250 g) semoliny
    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 i 1/8 szklanki (225 g) cukru kryształu
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
    • 1 łyżka orzechów piniowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić foremkę o średnicy 23 cm.
    2. W misce wymieszać semolinę z mąką, kurkumą i proszkiem. Odstawić.
    3. W oddzielnej misce wymieszać mleko z cukrem, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodając mieszaninę z mąką i olej miksować przez 5 minut.
    4. Ciasto przełożyć do foremki. Posypać orzeszkami. Piec przez 25-35 minut, do momentu, aż wykałaczka wetknięta w środek będzie sucha.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis