Melanż z owoców morza

    Melanż z owoców morza

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 28 osób

    Zapiekane warstwy przegrzebków, kraba, krewetek, soli i sera polane kremowym sosem holenderskim. Kombinacja owoców morza wspaniała na romantyczną kolację przy świecach!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 4 filety z soli
    • 10 małych przegrzebków, surowych
    • 100 g mięsa z kraba
    • 100 g ugotowanych krewetek
    • 1/2 szklanki (60 g) startego sera żółtego
    • Sos holenderski
    • 115 g masła
    • 2 żółtka
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki gorczycy w proszku
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Natłuścić dwa naczynia żaroodporne i w każdym ułożyć kolejno warstwami: filet z soli, przegrzebki, mięso z kraba, krewetki, ser i przykryć drugim filetem z soli. Odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.
    3. Sos holenderski:

    4. Roztopić masło. W oddzielnej misce wymieszać żółtka z sokiem z cytryny, gorczycą i solą. Miksować, powoli dodając jednolitym strumieniem masło, aż sos uzyska kremową konsystencję. Polać nim filety.
    5. Piec przez 10-15 minut. Przed podaniem posypać pietruszką i papryką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KarolLech
    autor:
    0

    - 28 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis