Cioppino z owocami morza

    Cioppino z owocami morza

    1polubienie
    2godz.45min.


    Zrobione przez 122 osoby

    Wspaniały gulasz z owoców morza. Niezwykle aromatyczny bukiet smaków dzięki dodatkowi ziół, papryczki chili i białego wina! Najlepiej smakuje podawany z ryżem i świeżą sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 4 ząbki czosnku, rozgniecionego
    • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, posiekana
    • 1/2 szklanki (30 g) posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
    • 2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 puszka (750 g) pomidorów w kawałkach
    • 1 szklanka (250 g) koncentartu pomidorowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody
    • 1 szczypta czerwonej papryki w proszku
    • 1 szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 1 szklanka (235 ml) białego wina
    • 1 puszka (300 g) małży, odsączonych (sok zachować)
    • 25 muli, oczyszczonych i obranych z wąsów
    • 25 krewetek
    • 280 g przegrzebków
    • 500 g filetów z dorsza, pokrojonych w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem, papryką i papryczką chili, aż zmiękną. Dodać natkę pietruszki i resztę przypraw, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz sok z małży. Wymieszać, zmiejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 1-2 godziny, stopniowo dodając wino.
    2. Na 10 minut przed podaniem dodać małże, mule, krewetki, przegrzebki i kawałki dorsza. Zwiekszyć ogień i zamieszać. Gotować do momentu, aż małże się otworzą, a krewetki będą różowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis