Szkockie ciastka shortbread

    Szkockie ciastka shortbread

    5polubień
    45min.


    Zrobione przez 537 osób

    Bajecznie prosty przepis na ciasteczka. Podstawowe składniki, a efekt nieprzeciętny. Równie dobre z kawą czy herbatą. Trudno się oprzeć!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 455 g masła
    • 1 szklanka (220 g) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
    • 4,5 szklanki (560 g) mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C.
    2. Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać 3 i 3/4 szklanki mąki, cały czas mieszając.
    3. Stolnicę posypać pozostałą mąką i wyrabiać ciasto (dodając w razie potrzeby więcej mąki), aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać paski 8x3 cm, ponakłuwać je widelcem i ułożyć na nienatłuszczonej blaszce.
    4. Piec przez 20-25 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis