Szkockie ciastka shortbread
1 / 1 Zdjęcie:  Allrecipes
Następne

Szkockie ciastka shortbread

Bajecznie prosty przepis na ciasteczka. Podstawowe składniki, a efekt nieprzeciętny. Równie dobre z kawą czy herbatą. Trudno się oprzeć!

Linda

Składniki

ilość porcji: 24 

  • 455 g masła
  • 1 szklanka (220 g) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
  • 4,5 szklanki (560 g) mąki pszennej

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C.
  2. Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać 3 i 3/4 szklanki mąki, cały czas mieszając.
  3. Stolnicę posypać pozostałą mąką i wyrabiać ciasto (dodając w razie potrzeby więcej mąki), aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać paski 8x3 cm, ponakłuwać je widelcem i ułożyć na nienatłuszczonej blaszce.
  4. Piec przez 20-25 minut.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie