Szkockie ciasteczka

    Szkockie ciasteczka

    4polubienia
    18min.


    Zrobione przez 100 osób

    Ten przepis jest doskonały. Prosty i niezawodny! Tradycyjne szkockie ciasteczka, dobre na podwieczorek z filiżanką herbaty lub na suchą przekąskę.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 225 g masła
    • 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać mąkę z solą, cały czas mieszając. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wycinać kształty ciasteczek według upodobania. Układać na blaszce i ponakłuwać widelcem.
    3. Piec przez 5-8 minut, aż do zarumienia na brzegach.
    4. .

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    2

    Ciasto wyszło miękkie i klejące. Przyklejało się do deski. Szkoda bo normalnie shortbread wychodziło . Złe proporcje - 07 sie 2014

    dziecinstwo.wiktorii
    2

    Naprawde smakowite! - 06 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis