Małże z czosnkiem

    Małże z czosnkiem

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 367 osób

    Takie proste, a takie pyszne! Małże w sosie własnym z dodatkiem wina to wspaniała przekąska lub przystawka, a jesli podamy je z makaronem - mogą być nawet daniem głównym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 małych małży w skorupkach, oczyszczonych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 6 ząbków czosnku, posiekanego
    • 1 szklanka (235 ml) białego wina
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 szklanki (30 g) posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Małże dobrze opłukać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażać przez 1 minutę, aż zmiękknie. Dolać wino i gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę.
    2. Dodać małże, przykryć i dusić, aż zaczną się otwierać. Dodać masło, przykryć i dusić do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (jeśli jakieś się nie otworzą, to wyrzucić je). Przełożyć do miseczek i podawać posypane natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis