Zupa szkocka

    Zupa szkocka

    1polubienie
    3godz.


    Zrobione przez 8 osób

    Bardzo smaczna zupa, gotowana na kościach wołowych zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Warzywa korzeniowe i kasza jęczmienna sprawiają, że to pełnowartościowe danie.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg mięsnych kości wołowych na zupę
    • 2 litry wody
    • 6 ziaren czarnego pieprzu
    • 1 szklanka (130 g) marchewki, pokrojonej
    • 1 szklanka (130 g) rzepy, pokrojonej
    • 1 szklanka (130 g) selera korzeniowego, pokrojonego
    • 1/2 szklanki (80 g) cebuli, posiekanej
    • 1/4 szklanki (50 g) perłowej kaszy jęczmiennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.40min.  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. W dużym garnku kości wołowe zalać wodą, dodać ziarna pieprzu, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, do momentu, aż mięso będzie z łatwością odchodzić od kości.
    2. Z garnka wyciągnąć kości, a wywar przecedzić. Przestudzić.
    3. Zebrać tłuszcz. Mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Dodać marchewkę, rzepę, selera, cebulę i kaszę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę, aż warzywa i kasza będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis