Gorąca herbata żurawinowa

    Gorąca herbata żurawinowa

    3polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 51 osób

    Sentymentalny smakołyk. Moja mama i ja robiłyśmy ją, kiedy miałam 7 lat i to zawsze było częścią naszych wakacji. Fajny przepis do wykonania z dziećmi. Wolnowar zachowa ciepło gdy herbata będzie podawana.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 3300 ml wody
    • 335 g żurawiny
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 2 pomarańcze, wyciśnięte
    • 2 cytryny, wyciśnięte
    • 12 całych goździków
    • 2 laski cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. W dużym garnku wymieszać wodę z żurawiną. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodać cukier, sok pomarańczowy, sok z cytryny, goździki i laski cynamonu. Przykryć i zaparzać przez 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Ja podobną herbatkę przyrządzałam z babcią. Uwielbiałam jej smak, zapach i "wspólne" gotowanie. Teraz z braku czasu,a często i samej świeżej żurawiny, piję po prostu herbatki żurawinowe. Najpyszniejsze są te z Biofixu - z dodatkiem jabłka, granatu lub maliny. Pyszotka! - 28 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis