Sos pieczeniowy do indyka

    Sos pieczeniowy do indyka

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 242 osoby

    Szybki i smaczny sos do pieczonego indyka. Wszyscy w mojej rodzinie go uwielbiają. Obowiązkowy - bo z nim indyk smakuje najlepiej!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 5 szklanek (1,2 litra) bulionu drobiowego
    • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki soli selerowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W garnku zagotować bulion. W garnuszku wymieszać mąkę z wodą i stopniowo dodawać do bulionu, mieszając trzepaczką. Dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 8-10 minut, aż zgęstnieje.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis