Kurczak Cordon Bleu w sosie pieczarkowym

    Kurczak Cordon Bleu w sosie pieczarkowym

    22polubienia
    40min.


    Zrobione przez 155 osób

    Najpierw przygotowujemy tradycyjnego kurczaka Cordon Bleu, czyli roladki z szynką i serem szwajcarskim panierowane w bułce tartej, a następnie zapiekamy je w sosie śmietanowo-pieczarkowym z dodatkiem curry i wina. Rewelacja!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 4 plasterki szynki
    • 4 plasterki szwajcarskiego sera żółego
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 1/3 szklanki (80 ml) mleka
    • 1 szklanka (110 g) bułki tartej
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • Sos
    • 1 puszka (300 g) skondensowanej zupy-kremu z pieczarek
    • 230 g pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1/8 łyżeczki curry
    • 1/4 (60 ml) białego wina
    • 1/2 szklanki (115 ml) kwaśnej śmietany
    • 2 gałązki świeżej natki pietruszki, do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Filety z piersi delikatnie rozbić. Każdy plasterek szynki zawinąć w plasterek sera, położyć na filecie i zawinąć w rulonik. Na talerzyku wymieszać mąkę z przyprawami. W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka z mlekiem. Roladki obtaczać w mące, w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Odstawić.
    3. Sos:

    4. W misce wymieszać zupę z puszki z pieczarkami, przyprawami, winem oraz śmietaną. Roladki z kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem. Zapiekać przez 15-20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    Najlepszy w tym daniu jest ten sos pieczarkowy, naprawdę pyszny! - 22 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis