Ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem

    Ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem

    9polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 2239 osób

    Pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ananasa, rodzynek i wiórków kokosowych. Uczta dla podniebienia!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki (180 ml) maślanki
    • 3/4 szklanki (180 ml) oleju roślinnego
    • 1 i 1/2 szklanki (300 g) cukru kryształu
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 szklanki (220 g) startej marchewki
    • 1 szklanka (75 g) wiórków kokosowych
    • 1 szklanka (115 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 1 puszka (225 g) ananasa w cząstkach wraz z syropem
    • 1 szklanka (145 g) rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremkę o wymiarach 20x30 cm.
    2. Do miski przesiać mąkę, sodę, sól i cynamon. Odstawić.
    3. W oddzielnej misce wymieszać jajka z maślanką, olejem, cukrem i wanilią. Zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając.
    4. W oddzielnej misce wymieszać marchewkę z wiórkami kokosowymi, orzechami, ananasem i rodzynkami.
    5. Dużą drewnianą łyżką albo trzepaczką wymieszać tę mieszaninę z ciastem.
    6. Przełożyć do foremki i piec przez 1 godzinę. Sprawdzić wykałaczką czy już upieczone. (Wykałaczka wetknięta w środek powinna wyjść sucha). Odstawić na 20 minut do przestudzenia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis