Arabskie pierożki sambusa

    Arabskie pierożki sambusa

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Pyszna przystawka w arabskim stylu. Sambusa to pierożki przygotowywane na miesiąc ramadanu. Mieloną wołowinę można zastąpić cielęciną. Rarytas!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • pół marchewki, posiekanej
    • pół cebuli, posiekanej
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 1 zielona cebulka, posiekana
    • 1 szczypta soli
    • 1 zielona papryczka chili, pokrojona w kostkę
    • 4 płaty ciasta sambusa przekrojone na pół
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka wody
    • 2 szklanki (475 ml) oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Na patelni zrumienić mięso i przełożyć je na talerz.
    2. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, marchewką i zieloną cebulką. Kiedy warzywa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy i sól. Dodać mięso i wymieszać.
    3. W miseczce wymieszać mąkę z wodą na jednolitą pastę. Na każdą połówkę ciasta sambusa nakładać po łyżce farszu, zaczynając od prawego górnego rogu zawijać do lewego rogu, formując trójkąt. W ten sposób zawijać trójkąty z ciasta, aż cały farsz będzie wykorzystany. Brzegi ciasta zalepić przygotowaną wcześniej pastą z mąki i wody.
    4. Smażyć pierożki na rozgrzanym oleju do momentu, aż będą chrupiące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis