Tradycyjny tort Sachera

    Tradycyjny tort Sachera

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 27 osób

    Wspaniały i wykwintny tort czekoladowy. Po raz pierwszy upiekł go Franz Sacher, z okazji kongresu wiedeńskiego. Należy do czołówki najlepszych tortów świata!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 140 g czekolady półsłodkiej
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 5 jajek
    • 3/4 szklanki (95 g) mąki pszennej
    • Polewa
    • 1 łyżka masła
    • 110 g posiekanej czekolady półsłodkiej
    • 6 łyżek (90 ml) zaparzonej mocnej kawy
    • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 1/2 szklanki (170 ml) konfitury morelowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
    2. W rondelku na parze roztopić czekoladę. Odstawić do przestygnięcia.
    3. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierając. Dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając.
    4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do nienatłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm.
    5. Piec przez 50-60 minut. Dopiero gdy ciasto wystygnie, wyjąć je z tortownicy i przeciąć w poprzek na pół. Wierzchnią połowę odłożyć, a środek posmarować konfiturą. Tort złożyć, a wierzch i boki pokryć polewą.
    6. Polewa:

    7. W rondelku na parze roztopić masło z czekoladą. Dodać kawę i zmiksować. Dodawać przesiany cukier i wanilię, miksujac do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepłą polewę roprowadzić po wierzchu i bokach tortu.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis