Rosyjskie ciasteczka

    Rosyjskie ciasteczka

    4polubienia
    32min.


    Zrobione przez 1095 osób

    Prawdziwie świąteczny przysmak, który gości w mojej rodzinie od 4 pokoleń. Ciasteczka z orzechami włoskimi. Babcia przywiozła ten przepis z Litwy. Wyśmienicie podkreśla świąteczną atmosferę!

    Składniki
    ilość sztuk: 30 ciasteczek

    • 225 g masła
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 6 łyżek (50 g) cukru pudru
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 110 g posiekanych orzechów włoskich
    • 1/3 szklanki (40 g) cukru pudru do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
    2. Masło zmiksować z wanilią na gładką masę.
    3. Wymieszać cukier puder z mąką, dodać do utartego masła i wymieszać. Dodać orzechy, wymieszać.
    4. Z ciasta formować kuleczki i układać na nienatłuszczonej blaszce w odstępach ok. 5 cm.
    5. Piec przez 12 minut.
    6. Odstawić do przestudzenia, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze. Można obtaczać dwukrotnie.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis