Rosyjskie herbatniki

    (11)

    Smaczne i proste ciasteczka z dodatkiem orzechów laskowych i odrobiny wódki. Chrupiący dodatek do kawy czy herbaty!


    Zrobione przez 11 osób

    Składniki
    ilość porcji: 72 

    • 2 i 1/4 szklanki (280 g) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3/4 szklanki (90 g) cukru pudru
    • 1 łyżeczka wódki
    • 100 g orzechów laskowych, posiekanych
    • 1/3 szklanki (40 g) cukru pudru do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C.
    2. Wymieszać mąkę z solą i odstawić.
    3. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać wódkę i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę z solą, cały czas mieszając. Na końcu dodać orzechy.
    4. Z ciasta odrywać kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i układać na nienatłuszczonej blaszce w odległości 2-3 cm. Delikatnie spłaszczyć. Piec przez 12-15 minut. Gorące posypać cukrem pudrem i odstawić do przestudzenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (11)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis